Salos sostinė Ibiza, katalonų kalba vadinama Eivissa Vila, yra vienas iš seniausių Europos miestų. Kartaginiečių įkurtas miestas išaugo į svarbią tvirtovę ir tik po daugelio šimtmečių tapo Pitiusų (Pušų) salų, kurioms priklauso Ibisa ir Formentera, sostine.
Pietuose įsikūręs miestas yra salos naktinių klubų bei elektroninės muzikos sostinė. Čia jūs rasite viską: populiariausius klubus, geriausias Europos diskotekas bei žymiuosius vasaros šokių festivalius paplūdimio diskotekose.
Miestas didžiuojasi gražia pakrante ir žavingu senuoju kvartalu, kuriame yra nemažai puikių restoranų. Miestas yra šalia nuostabių Figueretes, Es Cavallet ir Ses Salines paplūdimių.
Ibisa patraukli ne tik savo naktiniais klubais. Miestas daug įdomaus taip pat gali pasiūlyti tiems keliautojams, kurių nedomina klubai ir naktinis gyvenimas. Mažiau nei 100 000 nuolatinių gyventojų turinčią salą kasmet aplanko daugiau kaip 4 milijonai turistų. Pats didžiausias salos traukos objektas – jos paplūdimiai, besidriekiantys daugiau kaip 200 km, puikiai tinkantys buriuoti, skrosti bangas banglente, užsiimti paviršiniu ar gilumų nardymu.
Šiandien Ibisa jau yra pasaulinės reikšmės kurortinė vietovė. Apie tai byloja daugybė restoranų, siūlančių didžiulę kulinarinę įvairovę. Iš Ibisos barų ir klubų atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai. Ibisa gali pasiūlyti visko – nuo siautulingų vakarėlių iki šeimų mėgstamos saloms būdingos ramybės, nuo naujausių gėrimų iki senovinių tradicinių patiekalų. Tai vieta, kurioje atsiskleidžia visos gyvenimo spalvos.
Ką aplankyti Ibizoje?
- Ibisos senamiestis išraizgytas akmenimis grįstomis gatvelėmis, vedančiomis link senovinių pastatų, savo amžių skaičiuojančių jau nuo X a. Ibisos senamiestį labiausiai atspindi šie objektai: Dalt Vila tvirtovė, senovinis žvejų mistelis ir Portal de Ses Taules pakeliamasis tiltas. Dalt Vila tvirtovė yra tikras lobis Ibisos istorijai. Ji buvo atrasta finikiečių daugiau nei prieš 2500 metų. Tvirtovėje gyveno žmonės, todėl ir dabar galima atrasti maurų pėdsakų, o čia esantis muziejus atskleidžia Ibisos kurorto istoriją skirtingais periodais, kuomet čia gyveno finikiečiai, kartaginiečiai bei romėnai.
- Šiek tiek toliau yra žavingas kaimelis Santa Eulalia, garsėjantis nuostabiais paplūdimiais ir netoliese esančiomis Can Marca uolomis.
- Sant Rafel katedra, pastatyta tarp XIII ir XIV a., yra buvusios Merkurijaus šventyklos vietoje.
- Santo Domingo bažnyčia pastatyta XVI a. pab. dominikonų užsakymu. Daugelio stogų kupolai yra papuošti freskomis bei mozaikomis.
- Ibisos pilis, pastatyta tarp XII ir XIII a., yra įtraukta į pasaulio paveldo sąrašą.
- Es Vedra negyvena, maža bei uolėta sala, apipinta įvairiomis legendomis. Manoma, kad tai namai sirenų ir jūros nimfų, kurios bandė atvilioti Odisėją iš savo laivo. Dažnai salos fone fotografuojasi ne tik turistai, sala taip pat pasitelkiama filmuojant muzikinius klipus.
- Jeigu vieną kartą atrasite Cala d’en Serra paplūdimį, jūs jo niekada nepamiršite. Tai ovalios formos, nedidelis paplūdimys, apsuptas aukštomis uolomis, žydru vandeniu ir aukso spalvos smėliu.
- Dar viena įdomi vieta - Puig des Molins nekropolis, kuris daugiau nei 1000 m buvo naudojamas kaip kapinės. Šiandien po žeme čia saugomi 3500 tūkst. kapų bei senovės drėkinimo sistemos, žinomos kaip "Portals de Feixa" bei pripažintos kaip kultūros palikimas.
Portals de Feixa
Puig des Molins
Puig des Molins,
Ko paragauti?
- Ispanų virtuvėje vyrauja jūros gėrybės, čia puoselėjamos giliausios Viduržemio jūros regiono maisto gamybos tradicijos. Tačiau jos virtuvė unikali, kadangi Ispanijos istorijoje persipynė daugybė kultūrų. Galima išskirti tris pagrindines kryptis: Viduržemio regiono Ispanija (visi pakrantės regionai nuo Katalonijos iki Andalūzijos), vidaus Ispanija (Kastilija ir Madridas) bei Atlanto Ispanija (visa šiaurinė pakrantė nuo Galicijos iki Nevaros).
- Viduržemio regiono Ispanijoje valgoma daug jūros gėrybių. Populiariausi patiekalai:paella - ryžių patiekalas su jūros gėrybėmis ir smulkinta mėsa, arroz negro - patiekalas su juodaisiais ryžiais ir jūros gėrybėmis, gazpacho - šalta įvairių daržovių sriuba.
- Vidaus Ispanijos regione verdamos tirštos sriubos, pavyzdžiui, iš česnakinės duonos gaminama Kastilietiška sriuba, gaminami sotūs troškiniai, pavyzdžiui, cocido madrileno.Tradiciškai maistas konservuojamas sūdant (Ispaniškasis kumpis)arba mirkant alyvų aliejuje (Manchego sūris).
- Atlanto Ispanijos regione populiarūs daržovių ir žuvies troškiniai, pavyzdžiui, pote gallego ir marmitako.
- Kiekvienoje užeigoje, kavinėje ar bare jums pasiūlys lengvų užkandėlių - tapas. Kitos populiarios užkandėlės: Tortilla de patatas- omletas su bulvėmis, ensalada rusa - balta mišrainė, delikatesai - vytintos dešros, pavyzdžiui, Fuet,padengta baltuoju pelėsiu, ir kumpis, pavyzdžiui, Jamon Serrano.
- Populiariausi saldumynai: empanadillas - mažučiai saldūs arba pikantiški pyragėliai, ensaimadas - maljorkietiškas saldus pyragas, crema catalana - desertas su karamele, turron- iš riešutų gaminamas saldumynas, primenantis chalvą arba griliažą.
- Ispanai labai mėgsta gerti kavą bei garsėja vienu seniausiu žinomu vynu - Chereso, kuris gaminamas specifiniu būdu.