Blanesas - seniausias ir piečiausias miestas Kosta Bravoje, nutolęs apie 60 km į šiaurę nuo Barselonos. Tai nedidelis, tačiau gana jaukus, vos 19 kv. km. pločio kurortas, kažkada buvęs žvejų kaimeliu.
Iki šiol Blaneso mieste išlikę viduramžių paminklai, kvartalai ir ispaniškos architektūros pastatai – tai dailus kontrastas šiuolaikinei realybei ir išplėtoto turizmo statiniams.
Blanesas – tai nuostabus kurortinis miestelis, turintis platų pirmos klasės viešbučių, restoranų, barų, kavinių ir naktinių klubų tinklą. Didžiulė uola, kurią skalauja jūra, skiria miestą į dvi dalis: šiaurinę ir pietinę. Dauguma viešbučių susitelkę pietinėje kurorto dalyje, netoli paplūdimio, ramioje zonoje.
Šiaurinėje miesto dalyje įsikūręs žvejų uostas, kiekvieną dieną tiekiantis gyventojams ir svečiams šviežias jūros gėrybes. Taip pat šioje miesto dalyje yra nemažai jaukių kavinių ir barų, iš kurių terasų atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą ir uostą.
Viršutinėje miesto dalyje įsikūręs vienas garsiausių visoje Ispanijoje botanikos sodų, kuriame eksponuojama daugiau nei 3 tūkst. įvairių egzotinių augalų, atvežtų iš skirtingų Ispanijos miestelių ir kaimelių, rūšių, taip pat įvairių kaktusų rūšių iš Afrikos ir Pietų Amerikos.
Dideli smėlio paplūdimiai driekiasi visa miesto pakrante. Reguliariai plaukiojantys kateriai iš uosto plukdo turistus, kuriems tai – puiki galimybė pasigrožėti nuostabia gamta ir aplankyti kaimyninius kurortus.
Ką aplankyti Blanese?
- Sugalvokite norą prie magiško San Juan fontano. Jis gana retas ir unikalus gotikinio stiliaus pavyzdys. Manoma, jog čia sugalvojus norą, jis gali išsipildyti.
- Pats gražiausias bei pagrindinis miestelio paplūdimys - Playa de Blanes. Tai puiki vieta pasideginti bei poilsiui su vaikais, jame yra vaikų klubas - žaidimų aikštelė. Verta apsilankyti didžiausiame paplūdimyje - S’Abanell, kuris driekiasi 2300 m. Čia taip pat rasite vaikų žaidimų aikštelę, o vakarinėje paplūdimio pusėje galėsite grožėtis uolos vaizdu. Dar vienas nuostabus paplūdimys - Sant Francesc arba dažniau vadinamas Cala Bona. Jame galėsite ramiai pailsėti, apsupti nuostabios gamtos - paplūdimys apjuostas pušų. Iš Santa Anna paplūdimio galėsite regėti Blaneso vienuolyną.
- Nepasigailėsite aplankę San Juan pilį. Ji pastatyta XIII a. vid. vietoje, kurioje manoma, jog anksčiau stovėjo gynybiniai įtvirtinimai. Žvalgybinis bokštas pastatytas XVI a., kai kūrėsi dauguma pakrantės miestų bei kaimelių. Ši pilis - tikras Blaneso simbolis, iš kurio atsiveria įspūdingas miestelio ir Kosta Bravos vaizdas. Teigiama, jog pilis primena Montjuic kalno Barselonoje siluetą.
- Taip pat nuvykite į Botanic Marimurtra sodą, kuris laikomas vienu gražiausų visoje Europoje. Tai tikras gamtos mylėtojų bei fotografų rojus, taip pat tai populiari sužadėtuvių vieta. Šį sodą surado vokietis Karlas Faustas daugiau nei prieš 80 metų. Sodas suskirstytas į tris skirtingas zonas: viduržemio jūros regiono, subtropinę bei vidutinių platumų. Čia rasite daugiau nei 3 tūkst. egzotinių augalų.
Ko paragauti?
- Ispanų virtuvėje vyrauja jūros gėrybės, čia puoselėjamos giliausios Viduržemio jūros regiono maisto gamybos tradicijos. Tačiau jos virtuvė unikali, kadangi Ispanijos istorijoje persipynė daugybė kultūrų. Galima išskirti tris pagrindines kryptis: Viduržemio regiono Ispanija (visi pakrantės regionai nuo Katalonijos iki Andalūzijos), vidaus Ispanija (Kastilija ir Madridas) bei Atlanto Ispanija (visa šiaurinė pakrantė nuo Galicijos iki Nevaros).
- Viduržemio regiono Ispanijoje valgoma daug jūros gėrybių. Populiariausi patiekalai: paella - ryžių patiekalas su jūros gėrybėmis ir smulkinta mėsa, arroz negro - patiekalas su juodaisiais ryžiais ir jūros gėrybėmis, gazpacho - šalta įvairių daržovių sriuba.
- Vidaus Ispanijos regione verdamos tirštos sriubos, pavyzdžiui, iš česnakinės duonos gaminama Kastilietiška sriuba, gaminami sotūs troškiniai, pavyzdžiui, cocido madrileno. Tradiciškai maistas konservuojamas sūdant (Ispaniškasis kumpis) arba mirkant alyvų aliejuje (Manchego sūris).
- Atlanto Ispanijos regione populiarūs daržovių ir žuvies troškiniai, pavyzdžiui, pote gallego ir marmitako.
- Kiekvienoje užeigoje, kavinėje ar bare jums pasiūlys lengvų užkandėlių - tapas. Kitos populiarios užkandėlės - Tortilla de patatas - omletas su bulvėmis, ensalada rusa - balta mišrainė, delikatesai - vytintos dešros, pavyzdžiui, Fuet, padengta baltuoju pelėsiu, ir kumpis, pavyzdžiui, Jamon Serrano.
- Populiariausi saldumynai: empanadillas - mažučiai saldūs arba pikantiški pyragėliai, ensaimadas - maljorkietiškas saldus pyragas, crema catalana - desertas su karamele, turron - iš riešutų gaminamas saldumynas, primenantis chalvą arba griliažą.
- Ispanai labai mėgsta gerti kavą bei garsėja vienu seniausiu žinomu vynu - Chereso, kuris gaminamas specifiniu būdu.